Inicien les obres per rehabilitar la Torre de la Sagrera i el seu entorn

07 setembre, 2015

Comencen les obres per rehabilitar i ampliar la Torre de la Sagrera i el seu entorn, al carrer Berenguer de Palou 52-62 del districte de Sant Andreu. L’objectiu és convertir aquest edifici històric en un nou equipament municipal per tal d’obrir-lo als veïns i veïnes i guanyar un nou espai d’ús ciutadà que acollirà un casal de barri i també serà la seu de l’Associació de Veïns de la Sagrera.
L’actuació preveu respectar l’edifici històric i conservar els elements que li donen caràcter, com ara l’escala i els ornaments. L’equipament, ubicat just al costat del corredor ferroviari de la Sagrera, comptarà amb diferents espais com tallers, sales polivalents, despatxos i magatzems. També es preveu la regeneració de l’espai exterior de l’edifici per fer-hi activitats i obrir-lo a la ciutat, de manera que l’obra abasta una superfície total de 1.098,33m2.
També conegut com a Torre Rusca, Torre de la Marquesa o Torre Genovès, es tracta d’un petit palau o casa d’indians d’estil neoclàssic construït a finals del segle XIX. Representa l’únic element mantingut d’un conjunt de naus industrials que es van enderrocar del qual aquest edifici era la peça més representativa.
Compta amb façana a quatre vents, i en el seu origen disposava d’una torreta que es va enderrocar en una reforma de 1.941. L’edifici va albergar, entre d’altres, un magatzem de l’empresa Sorel de licors exòtics, i actualment estava en desús i en estat de deteriorament.
Un dels objectius principals és recuperar la imatge original de l’edifici. Per això, es farà la consolidació del volum i una adaptació de l’estructura. També es construirà un nou volum adossat a l’edifici existent que n’ampliarà la superfície disponible en planta baixa. A més, es durà a terme una nova distribució interior, acabats i instal·lacions, així com la pavimentació i enjardinament de l’espai exterior associat a l’edifici.
Al ja de per si important valor arquitectònic de la torre, cal sumar-hi un refugi antiaeri de la Guerra Civil que s’ha descobert recentment a la planta soterrània de l’edifici i que conserva un molt bon estat.